top of page

Πλύσιμο Φωτοβολταϊκών Πλαισίων :

Υπολογίζεται ότι η κατακάθιση σκόνης στην επιφάνεια των Φωτοβολταϊκών Πλαισίων εκτός από τη μείωση της μακροζωίας του εξοπλισμού, ευθύνεται για ετήσια μείωση της παραγωγής του Φωτοβολταϊκού μας Πάρκου και κατά συνέπεια διαφυγόντα κέρδη της τάξεως έως και 20%. Τα έξοδα για να γίνει ο καθαρισμός των Φωτοβολταϊκών Πάρκων αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος αυτών των απωλειών. Η «βρωμιά» επάνω στα Φωτοβολταϊκά Πλαίσια προέρχεται από σκόνη, λάσπη, γύρη περιττώματα πουλιών, άλατα, χημικές ενώσεις κτλ. 

Η συχνότητα με την οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ο καθαρισμός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ποιότητα των εδαφών της περιοχής, τα φυσικά φαινόμενα, το μικροκλίμα και η χλωρίδα/πανίδα της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση συνίσταται ο καθαρισμός των Φ/Β σταθμών τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο πριν και μετά τη θερινή περίοδο, οπότε και αναμένονται οι πλέον μεγάλες παραγωγές.

Στην PROENco αναλαμβάνουμε την εκτέλεση περιοδικών καθαρισμών των Φ/Β Πλαισίων με αποκλειστική χρήση απιονισμένου νερού και ειδικών λεπτόινων βουρτσών, που δεν προκαλούν φθορές στην επιφάνεια των πλαισίων. Επίσης, λαμβάνουμε υπόψη όλες τις απαιτούμενες παραμέτρους, ώστε να αποφεύγεται η απότομη θερμοκρασιακή μεταβολή στην επιφάνεια των πλαισίων και να αποτρέπεται ενδεχόμενη θραύση τους.

Αποψίλωση Περιβάλλοντα Χώρου :

Είναι φυσικό πολλοί από εμάς, να μην εκλαμβάνουμε τη βλάστηση στο Φωτοβολταϊκό μας Πάρκο σαν έναν μεγάλο σοβαρό κίνδυνο. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική! 

Πέρα από τους φανερούς και τους εύκολα αντιληπτούς κινδύνους: 

  • Αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς

  • Ζωύφια που μπορεί να κρύβονται στην έντονη βλάστηση με ιδιαίτερα καταστροφικές συνήθειες όπως αυτές των ποντικιών.

  • Σκίαση των Φωτοβολταϊκών Πλαισίων

Αποψιλωση.jpg

H αποψίλωση λοιπόν των γηπέδων τουλάχιστον μια φορά το χρόνο κρίνεται επιτακτική. H PROENco είναι σε θέση να σας παρέχει προσεκτική μηχανική εκχόρτωση/εκθάμνωση με βενζινοκίνητα μηχανήματα, χωρίς τα panel να εκτεθούν σε κίνδυνο από τα εκτοξευόμενα αντικείμενα, καθώς και συλλογή και απομάκρυνση της φυτικής μάζας που προκύπτει από τον καθαρισμό.

Ελλοχεύει ένας ακόμα «κρυφός κίνδυνος», ιδιαιτέρως μάλιστα στις περιπτώσεις εκείνες όπου η βλάστηση φυτρώνει ανεξέλεγκτα στην πίσω πλευρά των Φωτοβολταϊκών Πλαισίων και φτάνει σε ένα ύψος, σχεδόν να αγγίζει τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Η βλάστηση αυτή, ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά την παραγωγή του πάρκου μας, καθώς ή βλάστηση κρατάει πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας.
Η εγκλωβισμένη υγρασία της βλάστησης ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά δύο πολύ καθοριστικούς συντελεστές της παραγωγής: το R-ISO και την επιτάχυνση του φαινομένου P.I.D. (Potential Induced Degradation).

bottom of page